Filet z kaczki podawany na racuszkach z jabłkami w sosie śliwkowym (dla 4 osób)

Składniki:

4 średnie filety z kaczki,
200 ml oleju,
2 g pieprzu,
3 g soli.

Racuchy z jabłkami:

150 g mąki,
3 jajka,
150 ml oleju lub tłuszczu kokosowego,
50 ml wody mineralnej gazowanej,
3 jabłka,
cukier kryształ do smaku.

Sos śliwkowy:

20 dkg śliwki kalifornijskiej,
2 łyżki stołowe miodu,
1 łyżka stołowa masła,
10 g cukru,
100 ml bulionu.

Przygotowanie fileta z kaczki z sosem śliwkowym:

Filety z kaczki ze skórą nacinamy, nacieramy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 10 min. W międzyczasie przygotowujemy sos śliwkowy, karmelizujemy cukier z masłem, dodajemy miód oraz śliwki. Jeżeli będzie zbyt gęsty podlewamy bulionem i dusimy.

Przygotowanie racuszków:

Mąkę, jaja, cukier i wodę dokładnie mieszamy na jednolitą gęstą masę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Przygotowane jabłka zanurzamy w cieście i smażymy na delikatnie rozgrzanym tłuszczu.

Całość podajemy jak na zdjęciu lub według własnego pomysłu.

Przepis pochodzi z książki „The culinary world of Vienna International Hotels & Resorts” (http://www.vi-hotels.com/en/startpage/vi-world/vi-cuisine/), w której można znaleźć przepisy szefów kuchni wszystkich hoteli Vienna International. Jego autorką jest Małgorzata Strzelecka, od 8 lat szefowa kuchni w krakowskim Chopin Kraków. Jej dewiza to "smacznie, zdrowo, domowo", dlatego potrawy w Chopin Hotel Kraków przygotowywane są bez dodatku „chemii” i „sztucznych ulepszaczy”.