Cukinia nadziewana mięsem mielonym
Składniki:
- dwie cukinie
- pół kilograma mięsa mielonego
- 2 cebule
- paczka ryżu
- koncentrat pomidorowy
- czosnek
- ser żółty do zapieczenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, obieramy, wzdłuż kroimy na pół i środki oczyszczamy z nasion. Wnętrze wydrążonych połówek posypujemy solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy cebulę i mięso mielone. Całość przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, oraz innymi przyprawami wedle uznania. Pod koniec smażenia dodajemy mały koncentrat pomidorowy. Po usmażeniu odstawiamy do ostygnięcia na następnie mieszamy mięso z ryżem. Farsz nakładamy do kabaczka a na wierzch kładziemy żółty ser. Całość przez około 20 minut zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Cukinia faszerowana grzybami i ryżem
Składniki:
- 3 cukinie
- szklanka ryżu
- 30 dag grzybów lub pieczarek
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 pomidory
- pieprz, sól
- olej
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, obieramy i wzdłuż przecinamy na pół. Z każdej połówki usuwamy nasiona, posypujemy solą i pieprzem. Ryż gotujemy, odcedzamy i studzimy. Grzyby lub pieczarki obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na patelni. Pod koniec smażenia dodajemy ryż i wbijamy 2 jajka, całość przyprawiamy wedle uznania. Nadzienie nakładamy do połówek cukinii a następnie układamy je w naczyniu i zapiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
Cukinia to warzywo, które świetnie nadaje się do faszerwoania. Podane wyżej przepisy mogą stanowić jedynie wstęp do dalszego eksperymentowania z różnorodnymi farszami. Spróbuj wykorzystać swoje ulubione smaki, które w połączeniu z cukinią staną się wspaniałym sposobem na innowacyjne dania w Twojej kuchni.
Komentarze