Domowy boczek z grilla

Składniki:

• 2 kg surowego boczku
• Boczek wędzony w plastrach
• Tymianek
• Czosnek
• Ziarno kolendry
• Musztarda ziarnista
• Liść laurowy
• Ziele angielskie
• Papryka mielona słodka
• Sól
• Pieprz młotkowy

Sposób przygotowania potrawy:

Mięso kroimy tak, aby powstał nam jeden płat. Obieramy czosnek i rozgniatamy. Musztardę łączymy z czosnkiem i nacieramy mięso. Następnie układamy cienkie plastry boczku, posypujemy świeżym roztartym tymiankiem, liściem laurowym, pieprzem, solą i słodką papryką mieloną . Dodajemy ziarna kolendry i rolujemy zawijając nićmi. Obwiązaną roladę pozostawiamy w lodówce na 24 godziny. Aromat ziół i wędzonego boczku zamarynuje nam mięso. Następnie pieczemy w piekarniku około 1.5 godziny w temperaturze 140ºC. Wypieczoną roladę studzimy i kroimy w plastry o grubości około 5 cm. Tak przygotowane mięso układamy na rusztach od grilla i dopiekamy. Proponuję do tego dania dodatek w postaci śmietanowego sosu pieprzowego lub zimnego sosu chrzanowego. Całość zwieńczy wiosenna sałatka z oliwkami, gruszkami i kozim serem.

Smacznego!