Wędzona pierś z gęsi, kiełki, kruche liście sałat, chrupiący tost, oliwa z prażonymi pestkami dyni i syrop balsamiczny

Reklama

Składniki:

• 100gr Wędzonej piersi z gęsi
• 2 szt Pieczywa tostowego
• 20gr Pestek z dyni
• 40ml Oliwy z oliwek
• 30ml Octu balsamicznego
• 20gr Cukru
• 60gr Mix świeżych sałat
• 30gr Grzybów enoki






Sposób przygotowania potrawy:

Wędzoną pierś z gęsi bardzo mocno schładzamy, następnie kroimy 3 plastry wzdłuż. Sałaty i grzybki enoki myjemy, robimy 3 małe pęczki i zawijamy każdy pęczek plasterkiem gęsi. Z pieczywa tostowego wycinamy 3 równe prostokąty (3cm x 5cm), grillujemy i układamy na talerzu. Na tosty układamy zawinięte sałaty z wędzoną piersią gęsi. Ocet balsamiczny łączymy z cukrem, gotujemy do momentu uzyskania konsystencji syropu, schładzamy i polewamy na talerz obok naszej przekąski.
Oliwę z oliwek podgrzewamy do 100 stopni C. i wrzucamy posiekane pestki z dyni następnie odstawiamy do wystygnięcia. Następnie oliwę z pestkami z dyni polewamy na sałaty i delikatnie po talerzu.