Placek orzechowy z jabłkamiPrzepis na 10 porcji

Przygotowanie: ok. 60 minut

Składniki: 20 dag mąki, 10 dag zmielonych orzechów laskowych, 20 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 3 żółtka, sól

Na nadzienie: 70 dag jabłek, 5 dag masła, opak. cukru waniliowego, 4-5 łyżek cukru, sok z cytryny, mielone goździki, cynamon

Dodatki: szklanka kremówki, 2 łyżki cukru, 2-3 łyżki orzechów

Przygotowanie: Wymieszać mąkę z mielonymi orzechami i szczyptą soli. Posiekać z masłem. Dodać cukier puder, żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć i chłodzić 30 min. Jabłka obrać, oczyścić, poszatkować, skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem i cukrem waniliowym. Smażyć na maśle, mieszając, aż będą miękkie. Odparować, doprawić cynamonem i goździkami. Formę na tartę o średnicy 20 cm wylepić ciastem. Przykryć ciasto pergaminem, obsypać grochem. Piec ok. 20 min (200 st.). Usunąć pergamin z grochem, ciasto ostudzić, wyjąć. Usmażone jabłka rozłożyć na spodzie placka. Kremówkę ubić z cukrem, przełożyć do szprycki i wycisnąć dekoracyjnie na wierzchu jabłek. Posypać orzechami.

Porcja: ok. 480 kcal