Przepis na 4 porcje

Przygotowanie: ok. 30 minut

Składniki: sałata lodowa, 2 papryki, 1 ogórek sałatkowy, 2 pomidory, cebula, awokado, pieczona pierś kurczaka (podwójna)

Na cytrynowy winegret: 3-4 łyżki oliwy, 2-3 łyżki soku z cytryny, 5-6 łyżek wody, pół kostki bulionowej z oliwą z oliwek i ziołami, 1-2 ząbki czosnku, łyżeczka skórki otartej z cytryny, pieprz

W gorącej wodzie rozpuścić kostkę bulionową, ostudzić, połączyć z sokiem z cytryny i oliwą. Dodać skórkę z cytryny, rozgniecione ząbki czosnku i szczyptę pieprzu. Sałatę oczyścić, liście podrzeć na kawałki. Paprykę, pomidory i ogórek pokroić w grubszą kostkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę, obrać, miąższ pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Pierś kurczaka pokroić w paseczki. Składniki włożyć do miski, polać winegretem, wymieszać.

Porcja: ok. 270 kcal