CO BĘDZIE POTRZEBNE?

* 1 kg ogórków

* koper (łodyga i nasiona)

* korzeń chrzanu

Zalewa:

* na 1 l wody 4 dag soli

JAK TO ZROBIĆ?

Słoje - weki - dobrze umyć. Ogórki - twarde, dorodne, świeżo zerwane - oczyścić. Jeśli są lekko zwiędnięte, należy je moczyć przez kilka godzin. Ułożyć w słoikach pionowo i dość ciasno. Wrzucić ząbek czosnku, 2-3 wiórki zestruganego korzenia chrzanu, garść kopru i zalać gorącą zalewą.

Na słoje założyć gumki, zacisnąć (najlepiej sprężarką) i odstawić na dwa dni - temperatura w pomieszczeniu powinna być pokojowa. Dopiero potem można przenieść słoiki do piwnicy lub do innego ciemnego pomieszczenia.

A MOŻE ZNACIE LEPSZE SPOSOBY NA PYSZNE OGÓRKI? PODZIELCIE SIĘ NIMI NA NASZYM FORUM.

________________________

NIE PRZEGAP:

>>> Danie dla wielbicieli słonecznej Italii
>>> Tiramisu dla zakochanych
>>> Czy my naprawdę musimy umieć gotować?