Serowe bułeczki

Składniki

  • 40 dag chudego twarogu
  • 2 jajka
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Żółtko do smarowania
  • 2 łyżki kminku

Białka ubić na sztywną pianę. Twaróg utrzeć z żółtkami na gładką masę, dodać 2 łyżki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, ubite białka i szczyptę soli. Starannie wymieszać.

Z przygotowanego ciasta uformować okrągłe bułeczki. Posmarować je po wierzchu rozmąconym żółtkiem, na koniec posypać kminkiem lub ziołami prowansalskimi

Piec bułeczki 15 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni.

Rogaliki na ostro

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 2 dag drożdży
  • jajko
  • szczypta soli
  • żółtko
  • kilka suszonych pomidorów
    Na nadzienie
  • 2 ziemniaki
  • 20 dag mielonej wieprzowiny
  • Łyżka posiekanej natki
  • Jajko
  • Szczypta mielonej papryki
  • Sól
  • Pieprz

Drożdże rozkruszyć, rozmieszać z ¾ szklanki wody. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z jajkiem, solą i drożdżami, wlać letnie masło, zagnieść ciasto. Po wyrobieniu pozostawić do wyrośnięcia.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić obrać. Przepuścić przez praskę, wyrobić z mielonym mięsem, natką, jajkiem, solą, pieprzem i papryką.

Ciasto rozwałkować, wykrawać niewielkie kwadraty. Każdy przekroić po przekątnej, aby powstały trójkąty.

Nakładać na każdy trójkąt po łyżeczce nadzienia. Zwijać rogaliki, odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać drobno posiekanymi pomidorami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Grzanki czosnkowe

Składniki

  • Bagietka
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • Łyżka posiekanej natki

Trzy ząbki czosnku obrać, drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Dokładnie utrzeć z masłem.

Bagietkę pokroić w dość grube plastry, najlepiej ukośnie. Posmarować gotowym masłem czosnkowym.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Posmarowane masłem plastry bułki ułożyć na blasze, zarumienić w gorącym piekarniki.

Tuż po wyjęciu z piekarnika posypać natką. Podawać ciepłe.