Sałatka z bratkami
garść szpinaku
pół główki sałaty
ok. 150 gram regionalnego sera podpuszkowego (np. z Wiżajn lub Korycina)
kilkanaście bratków
świeża bazylia
łyżka czarnego sezamu
sok z cytryny, oliwa, sól, pieprz
Porwij sałatę i zmieszaj z liśćmi szpinaku. Dodaj pokruszony ser i uprażony na suchej patelni sezam. Sok z połowy cytryny wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, dopraw sola i pieprzem. Polej nim sałatkę. Z wierzchu posyp bratkami i listkami świeżej bazylii.
Jeśli nie uda ci się zdobyć sera z Wiżajn czy Korycina, możesz go zastąpić mozarellą. Czarny sezam można zastąpić zwykłym (ciemny jest po prostu bardziej dekoracyjny).
Jabłkowa z begonią
duże, zielone jabłko
garść płatków begonii (ew. aksamitków)
50 gram łuskanych orzechów włoskich
sok z cytryny, płynny miód lipowy
Jabłko przekrój na pół, wydrąż nasiona i pokrój w cienkie plasterki. W małej miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z jednej cytryny z ok. dwiema łyżkami miodu. Do takiego sosu wrzuć posiekane niezbyt drobno orzechy. Plasterki jabłek ułóż na talerzach, posyp płatkami begonii, a na koniec polej cytrynowo-miodowym dressingiem z orzechami.
Klasztorna z płatkami róży*
2 główki sałaty
płatki z 5-6 róż
garść mieszanki ziołowej (np. natka pietruszki, lubczyk, koperek, szczypiorek i melisa)
5 łyżek oliwy (może być ziołowa)
3 łyżki octu winnego
łyżka ostrej musztardy
3 łyżki soku z cytryny
4 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
Sałatę porwij na kawałki. Zioła drobno posiekaj. Z oliwy, soku z cytryny, octu, musztardy, soli i pieprzu przygotuj sos. Sałatę posyp posiekanymi jajkami, polej sosem i udekoruj płatkami róży.
Wykorzystując kwiaty w kuchni pamiętaj, aby nie brać roślin z niewiadomych upraw. Kwiaty, które zamierzasz jeść, nie mogą być nawożone nawozami typowymi dla roślin ozdobnych. Najlepiej więc jeśli wyhodujesz je we własnym ogródku lub na balkonie.
*Przepis na sałatkę z różami pochodzi z książki Teresy Kokocińskiej "Benedyktyńskie smaki i smaczki. Sekrety kuchni opactwa w Tyńcu".
Komentarze