Wanilia to wiecznie zielona roślina, o żółto-białych kwiatach. Wywodzi się z lasów tropikalnych Ameryki Południowej i Środkowej, ale dziś jest uprawiana głównie na Madagaskarze. Jest storczykiem, ale jej kwiaty nie pachną. Wspaniały zapach wydziela pęknięty owoc, który ma formę długich strączków.

<<<Tu znajdziesz przepis na wspaniałą nalewkę waniliowo-korzenną

Delikatną charakterystyczną woń otrzymują dopiero po specjalnych zabiegach. Aby otrzymać cudownie pachnące laski wanilii należy wykazać się nie lada cierpliwością. Wanilia zaczyna owocować dopiero po trzech, czterech latach - okres ten trwa około 3 miesięcy. Swój delikatny, apetyczny i trwały zapach wanilia zawdzięcza wanilinie, która wytwarza się podczas długotrwałej obróbki owoców.

Najszlachetniejszą częścią strączka - laski jest miąższ. Wanilię można również zetrzeć na tarce. Zastosowana w potrawach, zarówno na słodko, jak i wytrawnie, jest prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Dlatego zdążyła już podbić najwykwintniejsze stoły. W roku 1602 została zaliczona w poczet przypraw, które mogą być używane na stole brytyjskiej królowej.

Jak używać wanilię w kuchni? Aromatyczną laskę stosuje się głównie, przygotowując ciasta, desery, sosy słodkie, kremy, lody, musy, nalewki. Znajduje również zastosowanie w daniach na słono jako dodatek do sosów podawanych do ryb, skorupiaków, w niedużych ilościach do potraw z cielęciny.

Smak i aromat uzyskujemy na dwa sposoby: poprzez gotowanie laski wanilii w mleku, śmietanie lub syropie (w całości lub rozciętej wzdłuż) oraz poprzez dodanie do kremu czy musu, miąższu czyli kryształków wanilii znajdujących się wewnątrz laski. Wszystkie wywary, w których gotujemy rozciętą laskę wanilii należy przecedzić.

Aby samemu zrobić cukier waniliowy, wystarczy do pojemnika z cukrem pudrem włożyć laskę wanilii. Nada mu intensywny i piękny aromat.