litr wódki 45 proc.

Reklama

sok z dwóch cytryn

laska wanilii

3/4 kg cukru

1/4 l wody

Dodaj do wódki sok cytrynowy i przekrojoną na pół laskę wanilii. Zakręć dobrze i odstaw na 8 dni. Po tym czasie przecedź alkohol. Wodę zagotuj z cukrem. Ostudź syrop i wymieszaj z cytrynowo-waniliową nalewką. Odstaw jeszcze na co najmniej dwa tygodnie, aby smaki dobrze się połączyły.

Likier przygotowany wg powyższego przepisu będzie gęsty i słodki. Jeśli chcesz uzyskać lżejszy, a jednocześnie nieco mocniejszy trunek, dodaj syrop przygotowany z 1/3 szklanki wody i szklanki cukru. Możesz też sam poeksperymentować z proporcjami syropu, aby uzyskać najlepszy dla siebie smak i konsystencję alkoholu.

Podstawowy przepis pochodzi z książki Jana Rogali "Wielka księga nalewek".

ZOBACZ TAKŻE:

>>>Przepis na nalewkę imbirową

>>>Przepis na nalewkę cytrynową i korzenną