Zaopatrz się w pojemnik na żywność i do dzieła. Oto pięć propozycji na pyszne, pełne witamin dania, które możesz zabrać ze sobą do pracy.

Reklama

1. Zielony makaron z boczkiem i gorgonzolą

Pokrój dwa ugotowane jajka, wrzuć do ugotowanego zielonego makaronu (szpinakowego lub z dodatkiem pokrzywy), dodaj 2 plasterki pokrojonego drobno wędzonego boczku, 50 ggorgonzoli (lub innego sera z niebieską pleśnią), pół gałązki selera naciowego i garść posiekanego szczypiorku. Skrop wszystko oliwą z oliwek, dopraw do smakusolą i pieprzem.

2. Sałatka jabłkowa na słodko

Pokrój jabłko i banana. Polej słodkim sosem zrobionym w równych proporcjach z miodu i soku z czarnej porzeczki. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

3. Sałatka z jabłek i selera

Pokrój jedno jabłko i dwie gałązki selera naciowego. Wymieszaj z dwiema łyżeczkami majonezu, posyp garścią prażonych przez chwilę na suchej patelni orzechów włoskich. Ułóż wszystko na liściach sałaty.

4. Przysmak z wędzonej makreli

Wymieszaj połowę wędzonej makreli z łyżką majonezu, odrobiną soku z cytryny i dużą ilością posiekanego szczypiorku. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Jedz z chlebem pita.

5. Ostra pasta z chili i rodzynkami

Wymieszaj pół drobno pokrojonej czerwonej papryczki chili z małą garścią rodzynek, łyżką orzeszków pinii i dwiema łyżkami natki pietruszki. Dodaj łyżkęoliwy i 2 łyżki czerwonego octu winnego. Ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wrzuć na 100 g ugotowanego makaronu penne.

Znasz inne ciekawe przepisy? Podziel się nimi. Wyślij mejla na adres: przepisy@dziennik.pl