Oto kilka propozycji:

• pomidorowy

Upraż na suchej patelni pokrojony ząbek czosnku. Dodaj 200 ml pomidorów z puszki i duś, aż sos zgęstnieje. Pod koniec przypraw solą, pieprzem i listkami świeżej bazylii.

• szpinakowy

10 dag mrożonego szpinaku podduś na łyżeczce oliwy. Dodaj 2 łyżki twarożku. Przypraw solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

• łososiowy

2 plastry wędzonego na zimno łososia pokrój w cienkie paski. Dodaj do jogurtu naturalnego. Przypraw kolorowym pieprzem, posyp koperkiem. Zimny sos wymieszaj z gorącym makaronem.

• orzechowy

2 pokrojone ząbki czosnku i 4 pokruszone orzechy włoskie upraż na łyżce oliwy. Wymieszaj ze świeżo odcedzonym makaronem.

• grzybowy

Posiekaną dymkę i 6 pokrojonych pieczarek podsmaż na łyżeczce oleju. Zalej 1/2 szklanki bulionu i zagotuj. Zagęść łyżeczką mąki i ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Wyłóż na makaron i posyp posiekanym szczypiorkiem.

• paprykowy z dymką

Paprykę i dymkę drobno pokrój. Podsmaż na łyżeczce oliwy. Przypraw i wymieszaj z gorącym makaronem.

Smacznego!