>>>Weź udział w konkursie na kryzysowy przepis

Zupa ziemniaczana z chrzanem

6-7 średnich ziemniaków

mały słoiczek chrzanu

plaster wędzonego boczku

plaster wędzonej ogonówki

1 kiełbasa śląska

1/2 szklanki śmietany

1 łyżka mąki

2 litry bulionu (ew. 2 litry wody i dwie kostki bulionowe)

sól, pieprz, majeranek, liść laurowy

Obrane ziemniaki pokrój na kawałki, zalej bulionem i zagotuj. Dodaj liść laurowy, chrzan, sporą szczyptę majeranku i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie pokrój wędliny i podsmaż na rozgrzanej patelni. Dodaj do zupy i przypraw czarnym pieprzem. Śmietanę wymieszaj w kubku z mąką i odrobiną gotującej się zupy. Przelej do garnka, wymieszaj i ewentualnie dosól do smaku.

Autorką przepisu jest internautka Aga.

Ziemniaczany paprykarz za trzy grosze

1 kg ziemniaków

150 g cebuli

2 strąki czerwonej papryki

3 łyżki przecieru pomidorowego

pół łyżki margaryny lub smalcu

kminek, sól do smaku

Cebulę posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w słupki, paprykę w paski. Wszystko włóż do garnka, dodaj tłuszcz, kminek, sól i zalej wrzątkiem tak, aby przykryć warzywa. Duś na małym ogniu kilkanaście minut, dodaj przecier pomidorowy i gotuj do miękkości.

Do potrawy możesz również dodać parówki w plasterkach.

Autorką przepisu jest Ida Węsierska z Sierakowic.