Wyrabiając ciasto, w pierwszym kroku należy pokruszone drożdże wymieszać z dwiema łyżkami mąki, odrobiną wody, szczyptą cukru, a następnie pozostawić do wyrośnięcia. Do przesianych 80 dkg mąki dodać odrobinę wody i szczyptę soli. Całość zagnieść na gładką masę.

"Tajemnicą udanego ciasta jest odpowiednie wyrobienie. Ruchy muszą być pewne i szybkie. Brzeg ciasta powinien mieć ok. 1,3 cm grubości" - radzi Ciurzak.

dwa sposoby na przygotowanie sosu do pizyy. Pierwszy z nich - podsmażyć pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę (alternatywnie z puszki) z posiekanym czosnkiem i wybranymi ziołami oraz przyprawami (bazylia, oregano, papryka, tymianek etc.), aż do uzyskania gęstego sosu.

Drugim sposobem jest wykorzystanie koncentratu pomidorowego, rozcieńczonego wodą lub oliwą i doprawionego ziołami.

>>> Zobacz, co można zrobić z suszonymi pomidorami

"Bardzo ważna jest kolejność układania składników na cieście" – zdradza pizzer. Najpierw sos, potem ser - rozprowadzany np. metoda „solniczki” (poprzez potrząsanie dłońmi), na koniec wybrane składniki, układane od brzegów pizzy do środka.

"Układając składniki, należy traktować pizzę jako sumę odrębnych kawałków, z których każdy powinien być taki sam" - radzi Paweł Ciurzak.

Tak przygotowaną pizzę można w domowych warunkach upiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C. Placek będzie gotowy po ok. 15 - 20 min, znakiem rozpoznawczym jest roztopiony ser i zarumienione brzegi.