Brukselka zawiera mnóstwo witaminy B1, która ma zbawienny wpływ na układ nerwowy, działaja antydepresyjnie, pomaga w koncentracji. Te niepozorne kapustki zawierają też dużo białka. Jak przyrządzić brukselkę? Najprościej udusić ją na maśle. Albo ugotować z niej gęstą zupę jarzynową.

Brukselka duszona w maśle

0,5 kg brukselki

2 łyżki masła

sól, pieprz

W dużym rondlu rozgrzej masło. Wrzuć brukselkę i smaż kilka minut, aż ładnie się zrumieni. Podlej niewielką ilością wody i duś pod przykryciem, aż będzie miękka (ok. 25 min.). Dopraw brukselkę solą i pieprzem. Podawaj jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu.

Sycąca zupa z brukselki

0,5 kg wołowiny z kością

300 g brukselki

200 g ciętej fasoli żółtej i zielonej

cebula

dwa ząbki czosnku

korzeń pietruszki

łyżka masła

posiekana natka pietruszki

sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

Z mięsa i przypraw ugotuj prosty bulion. Miękkie mięso pokrój na kawałki, bulion przecedź i ugotuj w nim brukselkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Kiedy brukselka zmięknie zmiksuj całość na gładki mus. Pokrojone mięso zrumień na maśle. W brukselkowym kremie ugotuj fasolkę. Dodaj podsmażone mięso. Dopraw zupę i posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.