Katarzyna Świerczyńska: Luty to trudny miesiąc, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie?

Agnieszka Jarosz*: Tak, bo nie mamy nic, co byłoby surowe i świeże. Dlatego powinniśmy korzystać z wszelkiego rodzaju mrożonek, zarówno owocowych jak i warzywnych. Pełna dowolność. Mrożenie to jedna z najlepszych form przechowalnictwa. Mrożone warzywa dostarczą nam witamin i błonnika.

A co z cytrusami?

Oczywiście muszą się znaleźć w lutowej diecie. Szczególnie polecam kiwi, które jest niezwykle bogate w witaminę C. To właśnie witamin brakuje nam teraz najbardziej, to one budują naszą odporność. Nie żałujmy sobie grejpfrutów, pomarańczy i mandarynek.

>>>TU ZNAJDZIESZ PRZEPIS NA KREM BROKUŁOWY I DESER Z KIWI

Czy warto sięgać po przetwory w słoikach, które skrzętnie przygotowywaliśmy na zimę?

No cóż, nie są one tak wartościowe jak mrożonki. Ale np. sok z pigwy to doskonaly pomysł. Trzeba tylko pamiętać, żeby dodawać go do przestudzonej już nieco herbaty. Witamina C nie lubi wysokiej temperatury.

A kiszone ogórki i kapusta?

Kiszona kapusta - jak najbardziej, również ma dużo witaminy C. Ogórki niekoniecznie. No chyba, że ze względu na ich walory smakowe. To o czym musimy koniecznie pamiętać w zimne dni, to regularne posiłki. Dzięki nim nasz organizm nie będzie się zbyt szybko wychładzał. W lutym nie powinniśmy ruszać się z domu bez śniadania. Może to być nawet małe śniadanie, jakiś nabiał, kanapka, szklanka soku.

Czym się ratować, jeśli mimo wszystko przemarzniemy?

Na pewno pomoże gorący barszczyk. Albo herbata z cytryną, czy kubek kakako. I wszelkie korzenne przyprawy, które dają nam poczucie ciepła i poprawiają nastrój. Sprawdzi się też chili, pieprz.

>>>ROZGRZEWAJĄCE ORZESZKI Z CHILI

Może jeszcze odrobina alkoholu?

Na rozgrzewkę? Niekoniecznie. Alkohol daje nam tylko pozorne uczucie rozgrzania. Powoduje rozszerzenie naczyń krwinośnych, co w efekcie prowadzi do wychłodzenia organizmu. Jeśli w mroźny dzień przeholujemy z procentami, może się to bardzo źle skończyć.

* dr n. med. Agnieszka Jarosz jest kierownikiem Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w IŻiŻ.