Nie chodzi jednak o wielkie eksperymentowanie, ale o drobne zmiany, które dodadzą daniom charakteru, a nam pozwolą cieszyć się niezapomnianą atmosferą świąt. Doskonałym dodatkiem, dzięki któremu w szybki i łatwy sposób urozmaicimy prawie każde danie, jest żurawina amerykańska.

Polskie święta to przede wszystkim dania mięsne. Uwielbiamy pieczenie, wędliny, pasztety. Czym jednak byłyby te potrawy bez sosów, farszów i dodatków? Aby uzyskać niepowtarzalne zestawienia smaków i aromatów, wystarczy polać pieczony schab aromatycznym sosem żurawinowym, albo nafaszerować pierś z kurczaka czerwonymi jagodami. Dosłownie za pomocą kilku jagód żurawiny amerykańskiej jesteśmy w stanie przemienić każdą z tych potraw w wykwintne dzieło, które zachwycać będzie również pod względem kolorystycznym. Żurawina amerykańska ma wyjątkowo intensywną czerwoną barwę, która utrzymuje się nawet po gotowaniu!

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć chrzanu. Chrzan to doskonały dodatek do mięs, znakomicie smakuje z białą kiełbasą, czy pieczoną szynką, jednak nie musi być nudny! Proponujemy świąteczną wersję tego tradycyjnego dodatku wzbogacić żurawiną amerykańską, która nie tylko przełamie kolorystykę, ale również wprowadzi nutkę słodyczy. Tak przygotowany chrzan może być również świetnym dodatkiem do jaj.

Żurawina jest niezastąpiona również we wszelkiego rodzaju deserach i daniach na słodko. Suszona żurawina amerykańska świetnie komponuje się z innymi bakaliami, wzbogacając smak świątecznych wypieków, zwłaszcza keksów, a także doskonale zastępuje tradycyjne bakalie w sernikach i babkach. Słodki syrop z żurawiny amerykańskiej wzbogaci kolorystycznie tradycyjną paschę, a przecierem z czerwonych jagód można przełożyć mazurka. Świąteczne słodkości w nowej odsłonie będą niezapomnianym elementem wielkanocnego menu.

Czytaj dalej >>>


Należy jeszcze pamiętać, że żurawina amerykańska nie tylko efektownie wygląda i doskonale smakuje, ale ma również pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wielkanocne potrawy z żurawiną mogą chronić nas przed infekcjami dróg moczowych oraz wolnymi rodnikami, które przyczyniają się m.in. do rozwoju chorób nowotworowych. Warto zadbać o to, żeby świąteczna konsumpcja wyszła nam na zdrowie.

Pieczeń marynowana z żurawiną amerykańską

Składniki dla czterech osób:

1 marchew
2 cebule
250 ml octu z czerwonego wina
500 ml wody
2 listki laurowe
2 goździki
1 łyżka nasion gorczycy
2 łyżeczki ziaren pieprzu
1 kg wołowiny do duszenia (np. ogonówki)
2 łyżki oleju
1 szklanka (400 ml) wywaru mięsnego (lub bulionu instant)
sól, pieprz, szczypta cukru
5 łyżki ciemnego zagęszczacza do sosu
40 g kalifornijskich orzechów włoskich
80 g suszonych żurawin amerykańskich

Przygotowanie:

1. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w ćwiartki. Zagotować ocet z wodą, listkami laurowymi, goździkami, ziarnami gorczycy i pieprzu, marchwią i cebulą. Odstawić do ostygnięcia. Mięso wraz z marynatą umieścić w torebce do zamrażania, dobrze ją zamknąć i marynować w lodówce przez 2–3 dni, obracając co jakiś czas.

2. Wyjąć mięso z marynaty. Marynatę przecedzić przez sito, odmierzyć 500 ml. Mięso osuszyć ręcznikiem papierowym. W rondlu do duszenia rozgrzać olej. Przesmażyć na nim mięso z każdej strony. Dolać marynatę i wywar mięsny. Dusić pod przykryciem przez ok. godzinę. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać zagęszczacz, gotować sos na małym ogniu przez 3 minuty.

3. Orzechy posiekać i prażyć przez chwilę. Do sosu dodać orzechy i cranberries, ponownie doprawić do smaku. Mięso pokroić w plastry i podawać z sosem. Do tego podać kluski ziemniaczane.

Czas przygotowania:

ok. 75 minut + czas chłodzenia i marynowania

Czytaj dalej >>>


Wartości odżywcze jednej porcji:

Wartość energetyczna: 491 kcal/2057 kJ
Białko: 55,2 g
Tłuszcz: 28,9 g
Węglowodany: 18 g

Serowe muffinki z cranberries

Składniki na 12 sztuk:

pół pora
40 g kalifornijskich orzechów włoskich
2 jajka (rozmiar M)
80 ml oleju
125 ml mleka
200 g koziego twarogu
sól, pieprz
250 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g suszonych żurawin amerykańskich
por do dekoracji według uznania

Przygotowanie:

1. Pora oczyścić, opłukać, bardzo drobno pokroić. Orzechy posiekać.

2. Wymieszać jajka z olejem, mlekiem i twarogiem kozim. Przyprawić solą i pieprzem. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Szybko dodać mieszankę z kozim serem. Dodać pora, orzechy i cranberries.

3. Foremki na muffinki wyłożyć papierem do pieczenia. Wypełnić ciastem. Piec we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni (piekarnik gazowy: poziom 2–3, termoobieg: 160 stopni) przez ok. 25–30 minut. Udekorować porem według uznania.

Czytaj dalej >>>


Czas przygotowania:

ok. 45 minut

Wartości odżywcze jednej sztuki:

Wartość energetyczna: 224 kcal, 939 kJ
Białko: 5,9 g
Tłuszcz: 12,6 g
Węglowodany: 23 g