Orzeźwiający deser z kiwi

2 duże kiwi
5 listków bazylii
łyżka soku z limonki
łyżka naturalnego jogurtu lub śmietanki (niekoniecznie)

Kiwi obierz, pokrój w kostkę i zmiksuj z bazylią i sokiem z limonki. Zielonym musem napełnij szklane pucharki. Jako naczynie możesz wykorzystać również wydrążone połówki kiwi. Na wierzch deseru połóż odrobinę jogurtu lub śmietany.

czytaj dalej


Sezamowy kurczak w kremie z brokułów

300 g piersi z kurczaka
ok. 500 g brokułów (mogą być mrożone)
3 ząbki czosnku
pół szklanki sezamu
sól, pieprz, sos sojowy
olej do smażenia

Brokuły i czosnek ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie zmiksuj je na gładki krem, dodając pół szklanki wywaru, w którym się gotowały. Gorący krem dopraw sosem sojowym i sporą ilością pieprzu.

Piersi z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki, posól i panieruj w ziarnach sezamu. Smaż na złoto. Podawaj od razu z gorącym kremem brokułowym.