5 jaj
100 g zmielonych migdałów bez skórki
2 czubate łyżki mąki
szklanka cukru
150 g gotowej masy marcepanowej
1/3 szklanki konfitury morelowej
kieliszek likieru amaretto
cukier puder i sok z cytryny do przygotowania lukru (ew. gotowy lukier)
kandyzowane owoce, płatki kwiatów w cukrze, kolorowe posypki do dekoracji

Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie, dodaj zmielone migdały i przesianą przez sito mąkę. Wylej na dużą, płaską blachę wyłożoną papierem. Piecz ok. 25 min. w temperaturze 180 st. Gotowy biszkopt nie powinien być grubszy niż 1 cm.

Kiedy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwie równe części. Nasącz ciasto rozcieńczonym z wodą likierem amaretto. Konfiturę morelową przetrzyj przez sito i posmaruj nią jedną część ciasta. Rozwałkuj cienko masę marcepanową i przykryj nią posmarowany konfiturą biszkopt. Na to połóż drugą część ciasta. Całość zawiń w folię aluminiową i połóż pod deską obciążoną np. naczyniem z wodą. Zostaw tak na kilka godzin.

Ciasto przełożone konfiturą i marcepanem pokrój na małe kwadraty lub romby.

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny tak, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany. Lukier możesz zabarwić sokiem malinowym, jagodowym lub barwnikami spożywczymi. Możesz również wykorzystać gotowy lukier, który bez trudu można dostać w sklepach.

Polukruj dokładnie wszystkie ciasteczka. Udekoruj, zanim masa zastygnie. Idealne będą płatki kwiatów w cukrze (można je kupić np. w sklepach internetowych), ale świetnie sprawdzą się także owoce kandyzowane, kolorowe perełki cukrowe, czy polewa czekoladowa, którą można narysować na lukrze wzorki.

Ptifurki podawaj ułożone w małych papilotkach. Kolorowe, małe ciasteczka to także wspaniały pomysł na prezent dla bliskiej osoby.

>>> Tu znajdziesz przepisy na słodkości z PRL