Inne
Reklama

ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z BOBEM

Składniki:

4 piersi kurczaka
50 dag mrożonego bobu
5 dag żółtego sera
7,5 dag serka mascarpone
1/2 pęczka bazylii
1/2 słoika suszonych pomidorów
kilka orzechów włoskich





Filety rozbić tłuczkiem, na wierzchu każdego położyć suszone pomidory, listki bazylii i orzechy włoskie. Mięso zrolować, spiąć wykałaczkami, podsmażyć na patelni do grillowania (lub na zwykłej, dodając nieco oleju), a następnie dolać wody i dusić, aż będzie miękkie.

Bób rozmrozić, gotować 4-5 min, osączyć (część wody zachować), przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Zmieszać serek mascarpone ze startym żółtym serem. Dodać bób i miksować, aż powstanie puszyste purée (można dodać odrobinę zachowanej wody po gotowaniu bobu).

Inne

czytaj dalej



PAŁECZKI KURCZAKA W MIODZIE

Składniki:

10 udek kurczaka
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
3 łyżeczki ziarenek sezamu lub potłuczonych orzechów
sok z 1/2 limonki
łyżka słodkiego sosu chili
łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
1/3 szklanki oleju







Imbir obrać i posiekać. Sezam lub orzechy uprażyć na suchej patelni, orzechy dodatkowo potłuc. Czosnek obrać i lekko zmiażdżyć płaską stroną noża.

Wrzucić do miksera wszystkie składniki oprócz kurczaka i zmiksować.

Udka rozłożyć na dużym talerzu. Posmarować dokładnie marynatą. Włożyć do naczynia z przykrywką i wstawić do lodówki. Przechowywać je tam kilka godzin lub całą noc.

Położyć udka na blachę do pieczenia posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną pergaminem. Piec 30-40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st., aż mięso będzie miękkie, a powierzchnia udka brązowa. Oprószyć pałeczki prażonym sezamem i podawać na półmisku ciepłe.

Inne

czytaj dalej



SZASZŁYKI Z KURCZAKA

40 dag filetów z kurczaka
2 cebule (biała i czerwona)
nieduża cukinia
czerwona papryka
6 średnich pieczarek
5 łyżek sosu sojowego
10 łyżek oleju
1/2 cytryny
po kilka gałązek świeżych ziół: lubczyku, natki, bazylii







Filety umyć i pokroić w paski albo dużą kostkę. Przygotować marynatę, mieszając sos sojowy z połową oliwy i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. Przełożyć mięso do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny (lub całą noc).

Posiekać zioła. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, cukinię pokroić w grube plastry, a te jeszcze na pół, paprykę na kawałki. Pieczarki obrać i przekroić na pół.

Warzywa włożyć do miski, wsypać posiekane zioła i wlać oliwę, dokładnie wymieszać. Marynowane mięso nadziewać na patyczki na przemian z warzywami.

Grillować na średnio gorącym ruszcie 20 min, często obracając szaszłyki i smarując marynatą z mięsa.