Piernikowe ciasto z imbirem

100 gram masła
pół szklanki cukru
2 jaja
opakowanie cukru waniliowego lub łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii
pół szklanki płynnego miodu
garść kandyzowanego imbiru
łyżeczka sproszkowanego imbiru
2 łyżeszki cynamonu
szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Mieszając, dodawaj kolejno jajka, miód, posiekany drobno kandyzowany imbir i pozostałe przyprawy. Na koniec wmieszaj do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłóż średniej wielkości płaską blachę pergaminem i wylej ciasto. Piecz ok. 25 min w temperaturze 180 st. Ciasto udekoruj według uznania - polewą czekoladową (wykorzystaj gotową polewę) lub cytrynowym lukrem. Aby go zrobić, ubij jedno białko na sztywną pianę, dodaj sok z połowy cytryny i mniej więcej szklankę cukru pudru (tak, aby lukier miał kosystencję gęstej, kremowej śmietany). Kiedy polewa lub lukier zastygną pokrój ciasto w niewielkie kwadraty. Tak przygotowane możesz przechowywać w szczelnym pojemniku nawet kilka tygodni.

czytaj dalej


Nalewka imbirowa

0,5 l wódki
0,25 l spirytusu
sok z dwóch cytryn
100 gram świeżego imbiru
200 gram miodu

Imbir pokrój w plasterki. Wrzuć do dużego słoja lub gąsiorka. Zalej wódką, spirytusem, dodaj sok z cytryny i miód. Wymieszaj dokładnie, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na co najmniej 2 miesiące. Po tym czasie zlej alkohol, przecedź dokładnie przez gazę lub bibułkę filtracyjną i odstaw jeszcze na miesiąc.

Do tej nalewki najlepiej pasują miody o łagodniejszym smaku, np. akacjowy. Świetnie spawdzą się również te pochodzące z południa Europy, np. cytrynowy lub z kwiatów pomarańczy. Nalewka przyrządzona wg tego przepisu jest bardzo mocna. Jeśli wolisz słabszy alkohol, zamiast spirytusu dodaj po prostu więcej wódki.