CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

30 dag mąki
17 dag margaryny
15 dag cukru
4 jaja
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

około 50-60 dag bakalii:
rodzynki (najlepiej koryntki i sułtanki), orzechy
włoskie łuskane, daktyle, śliwki kalifornijskie, morele suszone, migdały, skórka pomarańczowa i cytrynowa
sól.
bułka tarta do posypania formy

JAK PRZYGOTOWAĆ KEKS?

Margarynę z cukrem i szczyptą soli utrzeć na puszystą masę i - nadal ucierając - połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami. Mąkę przesiać i jednym ruchem wsypać do masy. Dokładnie ucierać (najlepiej mikserem), aż ciasto będzie puszyste i jednolite. Dodać bakalie oprószone mąką (można je wcześniej namoczyć, np. w rumie), proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Do przygotowanej formy keksowej włożyć ciasto (powinno sięgać 3/4 wysokości). Piec 45-55 min w temperaturze 180-200°C.