CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

Śledz słony matias, ok.10 płatów
3 duże cebule
musztarda (sugerujemy "Sarepską")
cukier
pieprz, cytryna, rodzynki, oliwa z pestek winogron

JAK TO PRZYGOTOWAĆ?

Śledzia moczymy ok. 2-3 godziny. Cebule kroimy w drobną kostke. Zalewamy ją wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Rodzynki myjemy. Cebule odcedzamy na sitku i przepłukujemy zimną wodą. Dodajemy rodzynki. Śledzie układamy na desce (środkami do góry), posypujemy cukrem, pieprzem i smarujemy musztardą. Kroimy śledzie na małe kawałki i przekładamy na przemian - śledzie, cebula, śledzie, cebula. Skrapiamy lekko cytryną, zalewamy je oliwą, przyciskamy łyżką. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze będą następnego dnia.