CO CI BĘDZIE POTRZEBNE?

* 20 dag ziaren pszenicy

* 15 dag maku

* kilka łyżek miodu pitnego

* 4 łyżki słodkiej śmietany

Bakalie:

* 5 dag obranych orzechów laskowych

* 5 dag orzechów włoskich

* 5 dag rodzynek

* 5 dag skórki pomarańczowej

JAK JĄ PRZYGOTOWAĆ?

Pszenicę dokładnie przebrać, opłukać, zalać wodą. Ugotować do miękkości, odcedzić. Gdy pszenica się gotuje, mak wsypać do osobnego garnka, zalać taką ilością wrzątku, aby całkiem go przykryła i gotować do momentu aż ziarenka dadzą się rozetrzeć w palcach. Następnie zdejmij mak z ognia i przecedź przez sito, a potem zemleć na maszynce.

Wymieszaj miękką pszenicę z makiem, dodaj całe orzechy laskowe i połówki orzechów włoskich, skórkę pomarańczy, rodzynki. Wszystko starannie wymieszaj, dopraw do smaku śmietaną i miodem. Przykryj i odstaw na noc do lodówki. Tuż przed podaniem przełożyć kutię do innego naczynia i udekorować orzechami laskowymi.