Inne
Reklama

Pieczone jabłka z rozgrzewającą wisienką

jabłka, najlepiej szara reneta

likier lub nalewka wiśniowa z całymi owocami

cukier (ewentualnie)

Jabłka wydrąż, starając się nie zrobić dziury od spodu. Środki napełnij alkoholem z wiśniami. Jeśli likier, czy nalewka nie jest wystarczająco słodka, możesz najpierw nasypać do jabłek trochę cukru. Piecz do pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smakuje dobrze na zimno i na gorąco. Idealnym dodatkiem do gorącego deseru będą lody śmietankowe lub waniliowe. Jeśli przygotowujesz jabłka dla dzieci, zamiast alkoholu dodaj konfitury wiśniowe.

Karmelowe jabłuszka

4 jabłka

1,5 szklanki cukru

Cukier wsyp do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, aż zamieni się w złocisty karmel. Polej gorącym karmelem całe lub pokrojone jabłka, nie musisz ich obierać. Owoce są gotowe do jedzenia, kiedy karmel zastygnie. Tak przygotowane jabłka mogą być również oryginalną ozdobą stołu.

Reklama