Inne
Reklama

Z TORTELLINI, PAPRYKI I POMIDORKÓW

Składniki:

opakowanie pierożków tortellini z mięsem
po 1/2 strąka zielonej i żółtej papryki
5 pomidorów cherry
czerowna cebula
2 ząbki czosnku



Na sos:

4 łyżki oleju
łyżka octu
po szczypcie soli i pieprzu

• Tortellini ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.

• Papryki umyć, oczyścić, pokroić w paski. Pomidorki umyć, przekroić na pół. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Czosnek obrać, posiekać.

• Składniki sosu: olej, ocet, po szczypcie soli i pieprzu wymieszać w słoiku. Słoik zakręcić i kilka razy mocno wstrząsnąć.

• Tortellini i warzywa włożyć do salaterki, wymieszać z czosnkiem, polać sosem. Jeśli trzeba doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Inne

czytaj dalej



Z KURCZAKA, ŚLIWEK I ANANASA

Składniki:

Reklama

2 piersi kurczaka
szklanka śliwek w ocie
puszka ananasa
garść rodzynek
szklanka majonezu
przyprawa curry
sól
pieprz
olej do smażenia







• Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć sola i pieprzem, po czym usmażyć na gorącym oleju. Ostudzonego kurczaka pokroić w niedużą kostkę.

• Śliwki z octu osaczyć, pokroić na połówki. Ananas odcedzić z zalewy, pokroić na nieduże kawałki. Rodzynki namoczyć w soku ananasowym, Gdy napęcznieją osaczyć

• Do majonezu dodać 4 łyżki octu ze śliwek. Przyprawić sos do smaku curry, sola i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

• Wymieszać kurczaka, śliwki, ananas oraz osączone rodzynki . Całość polać sosem majonezowym. Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce. Sałatkę można udekorować połówkami śliwek.