Dieta wegetariańska jest bezpieczna w ciąży

Dobrze zaplanowana dieta wegetariańska jest odpowiednia na wszystkich etapach życia, również w czasie ciąży. Niedobory pokarmowe mogą pojawić się przy złym zbilansowaniu diety, niezależnie od jej rodzaju. W okresie ciąży i karmienia istnieje jednak wyższe ryzyko deficytu witamin i składników mineralnych, dlatego też będąc na diecie wegetariańskiej, warto zadbać szczególnie o prawidłowy poziom witaminy B12, witaminy D, wapnia, żelaza oraz kwasów tłuszczowych omega 3.

Reklama

Jedz dla dwojga

Odżywiając się podczas ciąży, należy pamiętać o zdrowiu matki oraz dziecka i jeść dla dwojga – nie za dwoje. Wzrost zapotrzebowania na energię z diety jest w praktyce niewielki i niewspółmierny do obiegowej, niesłusznie powielanej w społeczeństwie opinii. Dotyczy dopiero II i III trymestru, odpowiednio jest to 360 kcal i 475 kcal. Uwaga przyszłej mamy powinna być zwrócona przede wszystkim na jakość posiłków oraz składniki odżywcze, które ten posiłek dostarcza. Jedzenie za dwoje zwiększa ryzyko nadmiernego przyrostu masy ciała kobiety w trakcie ciąży, nieprawidłowego przebiegu ciąży i różnych chorób u dziecka w dalszych latach jego życia.

Reklama

Nie każdy nabiał jest wskazany

Mleko to nie tylko źródło pełnowartościowego białka, ale również witamin z grupy B oraz wapnia. To właśnie wapń jest szczególnie ważny w czasie ciąży – spożywany w odpowiedniej ilości sprzyja prawidłowemu rozwojowi układu kostnego dziecka, zapobiega wystąpieniu nadciśnienia tętniczego u kobiety w ciąży oraz zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu. Przyszła mama powinna sięgać po 4 szklanki mleka dziennie, zastępując je częściowo chudymi produktami mlecznymi (kefir, jogurt). Sporadycznie może sięgać również po sery żółte – ze względy na wysoką zawartość tłuszczu mogą być spożywane tylko w ograniczonych ilościach. Z diety całkowicie należy wykluczyć produkty z mleka niepasteryzowanego.

Dieta matki wpływa na preferencje żywieniowe dziecka

Reklama

Badania naukowe wskazują, że urozmaicona dieta kobiety ciężarnej może na zasadzie „rozpoznawania przez dziecko” sprzyjać jego przyszłej akceptacji smaków. Dziecko już w łonie matki poznaje smaki, poprzez posmak wód płodowych kształtowany przez spożywaną przez nią żywność. Nie ma jednak dowodów potwierdzających tezę, że ulubione ciążowe smaki matki wskazują płeć dziecka (słodki – dziewczynka, kwaśny – chłopiec). To hipoteza, która na ogół się nie sprawdza, a jeśli tak, to wyłącznie za sprawą przypadku.

Nie unikaj aktywności fizycznej

Wbrew obiegowej opinii, aktywność fizyczna nie tylko nie szkodzi, ale jest zalecana w trakcie ciąży. Powinny zdecydować się na nią nie tylko kobiety regularnie uprawiające sport, ale również te, które wcześniej jej unikały bądź nie robiły tego regularnie. Sport nie tylko poprawia sprawność i samopoczucie w trakcie ciąży, ale pozwala na lepsze przygotowanie organizmu do porodu i szybszy powrót do zdrowia po nim. Przed podjęciem aktywności fizycznej w ciąży, najważniejsza jest konsultacja z lekarzem. Istotne jest poinformowanie go o chorobach i dolegliwościach. To właśnie lekarz powinien zdecydować czy przyszła mama może ćwiczyć, a jeśli nie ma przeciwwskazań – po jaki rodzaj aktywności i w jakim zakresie powinna ona sięgać.