PRZEPIS na tosty ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Reklama

Składniki na nadzienie szpinakowe:

  • 100g serka Violife Creamy Original
  • 100g świeżego szpinaku, grubo posiekanego
  • 20g suszonych pomidorów, posiekanych
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka oliwy, do smażenia
  • szczypta soli, do smaku

Składniki na tost:

  • 4 plastry sera Violife Original
  • 4 kromki Twojego ulubionego chleba
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie

1. Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek, poczekaj, aż się zrumieni. Potem dodaj szpinak i sól, podsmażaj przez 1-2 minuty. Przełóż szpinak do miski, odsącz i następnie wymieszaj z serkiem oraz posiekanymi suszonymi pomidorami. Dopraw solą do smaku.

2. Posmaruj olejem kokosowym po jednej stronie każdą kromkę chleba. Następnie na gorącą patelnię, połóż chleb posmarowaną stroną do dołu. Na każdej kromce połóż 2 plasterki sera, nadzienie szpinakowe, przykrywając drugą kromką chleba, posmarowaną stroną do góry.

3. Łopatką dociśnij kanapkę podczas smażenia. Kiedy chleb się zrumieni, przewróć tosta na drugą stronę i smaż do zrumienienia drugiej strony kromki (ok. 2-4 minuty).