PRZEPIS na grissini z szynką dojrzewającą i bazylią

Reklama

Składniki:

  • Opakowanie bezglutenowej mieszanki do wypieku pizzy (np. marki Ocelio) lub mąki pszennej (w wersji klasycznej)
  • 150 ml wody
  • 25g świeżych drożdży
  • 10g oleju lub oliwy
  • 1 opakowanie szynki dojrzewającej
  • świeża bazylia

Przygotowanie

  • Rozpuścić 25g drożdży w 150 ml wody, po dokładnym rozpuszczeniu dodać 10 g oleju. Dodać zawartość 250g mieszanki do wypieku pizzy i wymieszać.
  • Ciasto podzielić na 8 części. Ręcznie uformować długie, cienkie paluchy i pokroić je na odpowiednią długość.
  • Paluchy ułożyć na blaszce do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.
  • Upieczone grissini zawinąć w szynkę i bazylię.
  • Gotowe!