PRZEPIS na zupę krem z dyni i czerwonej soczewicy

Reklama

Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • bulion lub woda
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
  • oliwa
  • sól i pieprz

Dodatki:

  • 4 kromki bagietki wiejskiej
  • ser feta
  • pietruszka posiekana
  • dowolna sałata
  • olej z dyni

Przygotowanie

W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.

Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.

Zupę blendujemy. Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.