PRZEPIS na ormiański chłodnik z białym ryżem

Reklama

Składniki:

  • 100g ryżu białego marki Halina
  • 400g jogurtu
  • 1 ogórek
  • 100ml wody
  • 100g lodu
  • 1 łyżeczka posiekanej natki kolendry lub pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny.
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jogurt, wodę i lód zblendowac w mikserze. Doprawić solą i pieprzem. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Zioła posiekać.

Wszystkie składniki wymieszać razem. Podawać z ryżem, ogórkiem i skropione sokiem z cytryny i oliwą.