PRZEPIS na ciasto imbirowe z rabarbarem na maślance z kruszonką

Reklama

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g cukru
  • 180 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 90 g Maślanki Mrągowskiej
  • 40 g oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g masła
  • 25 g cukru
  • 50 g mąki

Przygotowanie

Przygotować kruszonkę: na patelni roztopić masło, dodać imbir, cukier wymieszać, następnie dodać mąkę. Wymieszać wszystko i odstawić.

W osobnych miskach połączyć składniki suche i mokre.

Suche składniki przesiać, mokre wymieszać trzepaczką.

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w 1,5-2 cm kawałki.

Składniki połączyć i wymieszać delikatnie do połączenia składników, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wyłożone ciasto wyłożyć rabarbar i kruszonkę.

Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach.