PRZEPIS na orientalny kuskus z pieczonym kurczakiem

Reklama

Składniki:

  • 1 opakowanie kaszy kuskus (np. marki Halina BIO)
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 łyżki harissy lub przyprawy do kurczaka
  • 1 ogórek
  • 2 Pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 długa papryczka chilli
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól
  • oliwa

Przygotowanie

Kurczaka doprawiamy harissą lub przyprawa do kurczaka, solimy i smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Kurczaka pieczemy przez 40 minut.

W misce mieszamy kuskus z solą, kuminem i papryką wędzoną. Zalewamy wrzątkiem tak aby warstwa wody była 1cm powyżej kuskusu. Miskę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na 15 minut.

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy drobno. Kuskus mieszamy z warzywami i natką. Dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny, oliwę, doprawiamy solą.

Podajemy z pieczonym kurczakiem