PRZEPIS na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą

Reklama

Składniki:

  • 10 ziemniaków
  • 4 cebule
  • 300 g kiełbasy swojskiej JBB
  • 200 g żółtego sera
  • 300 ml śmietanki 18%
  • 2 jajka
  • masło do wysmarowania formy
  • sól, pieprz, tymianek

Przygotowanie

Ziemniaki w mundurkach podgotuj w osolonej wodzie przez około 7 minut. Wystudzone ziemniaki pokrój w talarki. Kiełbasę pokrój w plasterki, a cebulę w piórka. Podsmaż kiełbasę na oliwie, po chwili smażenia dodaj cebulę i wszystko razem smaż jeszcze kilka minut. Jajka wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą, pieprzem oraz tymiankiem. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i układaj kolejno warstwy: ziemniaki, ser, kiełbasa, ziemniaki ser - do wykorzystania produktów. Na koniec zalej mieszanką jajeczną i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 25 minut