Sałatę należy trzymać w lodówce, przez 1-2 dni. Można skropić ją zimną wodą i przechowywać w otwartych woreczkach. Doświadczone gospodynie domowe radzą też po prostu zawijać sałatę w papier gazetowy.

Kalafior powinien być przechowywany w lodówce, w pojemniku na warzywa, najdłużej przez tydzień.

Reklama

Szparagi - odpowiednie miejsce dla nich to lodówka. Mogą tam być co najwyżej 2 dni. Dobrze jest zawinąć je w wilgotną ściereczkę.

Ogórki lubią być przechowywane w temperaturze 13-15 stopni i najwyżej przez tydzień. Nie powinno się ich wkładać do lodówki. Odradzamy także przechowywanie ich razem z pomidorami.

Marchewki lubią ciemne miejsca i woreczki foliowe. Można je przechowywać zarówno w lodówce - w pojemniku na warzywa, jak i w spiżarni, jeśli temperatura nie przekracza 15 stopni.

Reklama

Kalarepa wymaga przechowywania w lodówce, w pojemniku na warzywa. Może tam być co najwyżej około 5-6 dni.

Rzodkiewki również warto trzymać w lodówce - przez 2-3 dni. Wcześniej warto starannie obciąć im liście, bo to one najszybciej się psują.

Młoda kapusta - dobre miejsce dla niej powinno być ciemne i chłodne. Czas przechowywania to najwyżej tydzień.

Fasola szparagowa - może spędzić około 2 dni w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Powinna leżeć raczej luźno.