Zupa - krem z młodych ziemniaczków z boczkiem

Składniki na 4 porcje:
- 75 dag ziemniaków
- mały kubek kwaśnej śmietany 18 proc.
- świeży koperek lub natka- 4 plastry boczku wędzonego
- kostka bulionu drobiowego
- pieprz

Ziemniaki pokrój w kostkę, zalej wodą, dodaj bulion drobiowy i pieprz. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odlej nieco wody z garnka (ale nie wylewaj jej). To, co zostanie w garnku, zmiksuj. Jeśli jednak krem będzie zbyt gęsty, dolej wywar z ziemniaków.
Koperek lub natkę drobno posiekaj. Plastry boczku usmaż na rumiany kolor. Krem podawaj w miseczkach. Do każdej włóż po plastrze obsmażonego boczku. Udekoruj kleksami śmietany.

Pomidorowa zupa - krem

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg pomidorów
- 30 g masła- pieprz
- duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- 0,5 pęczka bazylii

Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki, podobnie cebulę oraz czosnek. Tak przygotowane warzywa włóż do garnka, zalej oliwą, dodaj masło, sól i pieprz. Posiekaj bazylię, zostaw 4 listki, resztę włóż do garnka i duś 30 minut. Następnie zmiksuj zupę na krem.
Po podgrzaniu podaj w filiżankach. Udekoruj listkami bazylii.

Indyjska raita z ogórka i jogurtu


Składniki na jedną porcję:
- 50 g ogórka pokrojonego w kostkę
- 180 ml jogurtu naturalnego
- 8 liści mięty (ewentualnie melisy)
- sok z limonki- gałązka świeżej mięty i plasterek ogórka do dekoracji Zmiksuj składniki, wlej do szklanki, udekoruj plasterkiem ogórka i gałązką mięty.

Zupa - krem z brokuła z wędzonym łososiem

Składniki na 4 porcje:
- brokuł
- duża cebula
- duża marchewka
- 2- 4 ząbki czosnku
- 4 plasterki wędzonego łososia
- pęczek natki
- 4 łyżki gęstej śmietany
- kostka rosołowa- maggi
- sos tao- tao (do smaku)
- majeranek
- tymianek
- sól- pieprz
Zagotuj 1 l wody. Do wrzątku wrzuć kostkę rosołową. Brokuł porozdzielaj na różyczki i wrzuć do wrzątku. Dodaj pokrojone drobno warzywa (marchewkę, cebulę i czosnek). Dopraw do smaku przyprawami. Gotuj do momentu, aż jarzyny będą miękkie. Całość zmiksuj. Krem podawaj udekorowany śmietaną i plastrami wędzonego łososia.

Cebulowa zupa - krem

Składniki na 4 porcje:
- 1,5 l wywaru z warzyw i mięsa (albo z kostki)
- 0,5 kg cebuli- olej do smażenia
- 2- 3 kromki razowego chleba
- sól
- pieprz
- sproszkowane goździki- imbir
- gałka muszkatołowa
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oleju. Chleb pokrojony w kostkę podsmaż. Dodaj do wywaru i połącz z cebulą. Rozgotuj. Pod koniec gotowania dopraw solą, pieprzem, imbirem, gałką i goździkami. Zmiksuj. Podawaj ze słonymi paluszkami.

Egipski koktajl zdrowotny
Składniki na jedną porcję:
- 125 ml soku z selera
- 250 ml soku z marchwi
- 3 gałązki natki

































































Reklama