Składniki na ciasto:

- 500g mąki

- 250g masła

- 2 żółtka

Reklama

- 100 ml wody

Reklama

- sól do smaku

Składniki na farsz:

- 500g szpinaku (mrożonego rozdrobnionego)

- 2 łyżki masła

- 150g sera pleśniowego typu Rokpol

- 250g twarogu półtłustego

- 1 jajko

- sól, pieprz do smaku

- 2 ząbki czosnku

- 5 jajek ugotowanych na twardo

- Sos czosnkowy Tarsmak

Przygotowanie:

Do przesianej mąki dodać pokrojone masło i przesiekać nożem. Dodać żółtka, wodę, sól do smaku i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 30 minut.
Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody i wymieszać z roztopionym masłem i surowym jajkiem. Wkruszyć ser pleśniowy, twaróg, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać.

Jedną część ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i podpiec w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz i wcisnąć w niego ugotowane na twardo jajka. Rozwałkować drugą część ciasta, przykryć nim farsz i ponakłuwać widelcem. Tartę włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez około 35 minut. Podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.

>>> ZOBACZ RÓWNIEŻ!