Oryginalny sposób na żur wielkanocny. Oto przepis!

| Aktualizacja:

Wielkanocą nie może zabraknąć pysznego żuru. Przedstawiamy przepis na podkarpacką wersję tej zupy, przygotowany przez szefa kuchni, a zainspirowany dokonaniami kulinarnymi jego mamy… Smacznego!

wróć do artykułu
  • ~Gibon
    (2014-04-19 14:10)
    1,2kg białej kiełbasy, 100g boczku oczywiście wędzony a nie na jakieś chemicznej zalewie z aromatem dymu,150g wołowego, 1L zakwasu, opalona cebula nad gazem,do zagęszczenia ze 2-3 kromki żytniego chleba, oczywiście przyprawy jak kto uważa liść laurowy ,ziele angielskie,czosnek
    jak jest mało kwaśny nie dawajcie octu tylko np.kwas z ogórków kwaszonych
    warzyw przy takiej ilości przypraw i mięsa nie wnoszą żadnego smaku :)
  • ~nemrod
    (2013-03-22 08:25)
    "Następnie dodać jaka i śmietanę". Śmietana to żaden problem, ale z tym jakiem mam zagwozdkę. Chyba trzeba w Himalaje pojechać na JAKieś polowanie?
  • ~cynamon
    (2013-03-21 17:58)
    cyt" Następnie dodać jaka i śmietanę i znów dokładnie wymieszać". Żuru z jaka jeszcze nie jadłem tylko skąd wziąć tego jaka ?
  • ~Janusz Palikmiot
    (2013-03-20 22:24)
    Ja wydalam żur jak się gorzały poprzedniego dnia nachlam.
  • ~a.
    (2012-04-08 10:40)
    A to ci dopiero zur... hihihi..
  • ~lex
    (2012-04-08 10:31)
    No bardziej zupa na gwoździu niż żur. Nawet koło żurku nie stał. Współczuje gościom restauracji w Radissonie.
  • ~agniecha
    (2012-04-08 03:21)
    NARESZCIE PRZEPIS NA SŁYNNE PROZIAKI! !!!
  • ~as
    (2012-04-07 23:18)
    U mnie w wielkanocnym barszczu to łyżka stoi.Tyle w nim święconki.
    Biedota na wsi jadała sam zakwas.Bogatsi chłop zabielali zakwas śmietaną.
  • ~m-53
    (2012-04-07 22:59)
    100 g wędzonego boczku
    50 g białej kiełbasy
    itd,
    4 litry wody

    Razem pięć litrów żuru.

    To naprawdę bieda żur.

Może zainteresować Cię też: