PRZEPIS na chrzan na Wielkanoc. Sprawdziliśmy - to działa!

| Aktualizacja:

Jeśli tylko masz dostęp do świeżych bulw chrzanu, możesz w szybki i łatwy sposób sam przygotować ten typowo świąteczny dodatek do dań. Oto nasz przepis na chrzan - sprawdzony i przetestowany.

wróć do artykułu
  • ~czesia
    (2017-04-12 12:23)
    dodaje również starte jablko
  • ~Alicja
    (2016-12-20 19:17)
    Duży korzeń chrzanu rozdrobniłam malakserem,dołożyłam cukier,sól,sok z cytryny,śmietanę i jest taki gorzki- co mam zrobić ,żeby go zjeść? RATUNKU!!!
  • ~m
    (2016-04-19 13:46)
    i sok z cytryny, nie kwasek cytrynowy bo to sama chemia
  • ~Jadwiga
    (2016-03-27 23:44)
    Ja uzywam moj ukochany mixer Vitamix.Kilka secund i chrzan jest starty.
  • ~botanik
    (2015-12-13 14:07)
    Chrzan ma korzenie, a nie bulwy> Takie podstawowe rzeczy trzeba po prostu wiedzieć pisząc przepisy, żeby nie powielać nieuctwa.
  • ~sweetie
    (2015-04-05 08:53)
    dlaczego PARZYĆ??? no i jak najwięcej CUKRY!!!
  • ~greg
    (2015-04-04 16:36)
    przelałem wrzątkiem i syf !
  • ~ania
    (2015-04-03 23:02)
    przelałam na sitku wrzątkiem i zamiast chrzanu mam trociny. Kto podał ten przepis
  • ~malgosia
    (2015-04-03 19:04)
    Zadnego wrzatku!!!
    Do startego na tarce chrzanu dodac wode z octem, troche soli i cukru. Dodaje kwasna smietane _ nabiera ladnego bialego koloru. Jajka siekam drobno i dodaje na koniec do tak przyrzadzonego chrznu. Podobno to jest chrzan po krakowsku.
  • ~elabator
    (2015-03-30 23:35)
    a ja nie używam tarki ucierania chrzanu tulko przepuszczam chrzan przez maszynkę do mięsa z oczkami makowymi dwa razy i jest super po zmieszaniu z sokiem z wycisniętej cytryny i odrobiną octu, cukru i soli do smaku
  • ~mamusia
    (2015-03-30 23:17)
    Przelewano chrzan polny ostry niesamowicie a i tak palił niemiłosiernie.Teraz chrzan jest hodowlany i oczywiście już "nie ten" jak wiele innych roslinnych "krzyżówek".Dlatego nie wolno go płukać, bo ani smak, ani wartość.I z jajkiem roztartym i odrobiną śmietany.Może stać w lodówce nawet miesiąc.Pozdrawiam.
  • ~wedan
    (2014-04-18 21:59)
    Ja ścieram do miseczki z sokiem z cytryny (dla żony przelewam wrzątkiem na sitku). Rozcieram żółtka z ugotowanych jajek , dodaję sól ,cukier , śmietanę i chrzan to wszystko rozcieram , drobię białka i mieszam delikatnie z resztą - nie wiem tylko jak długo można przechowywać , u mnie pałaszują to do tygodnia
  • ~kucharz amator
    (2014-04-18 20:07)
    ...byłbym zapomniał... Warto przed ucieraniem moczyć korzeń chrzanu w zimnej wodzie min. 1 godzinę. Ułatwi to ucieranie.
  • ~kucharz amator
    (2014-04-18 19:43)
    Co za problem ucierać korzeń chrzanu na drobnej tarce? Wystarczy przewiewne miejsce i po problemie. No i kto wymyślił przelewanie wrzątkiem? Toż to zbrodnia !!
  • ~Viola
    (2014-04-16 14:46)
    chrzan utrzeć na tarce! ?Dobre sobie!
    POWODZENIA!!!
    Ale na katar takie tarcie -jak znalazł :-))Świetna kuracja!
  • ~Stary wirus
    (2014-01-08 05:15)
    Jezeli ktos lubi chrzanowe trociny ,moze wyplukac utarty chrzan wrzatkiem.Nalezy zauwazyc iz tracimy" dzieki temu" 80% cennych odzywczych wartosci.Ja cenie ten korzen rowniez za niezwykle wlasnosci alkalizujace szczegolnie w polaczeniu z octem jablkowym.Sprobojcie.Nie wolno poddawac chrzanu zadnym termicznym procesom .Pozdrawiam.
    .
  • ~zły przepis
    (2013-06-29 20:51)
    zły przepis
  • ~grrr
    (2013-06-14 15:16)
    Po przelaniu wrzątkiem sama woda była ostrzejsza od chrzanu! Zły przepis!
  • ~pawel
    (2013-03-31 13:27)
    NIE PRZELEWAJCIE WRZĄTKIEM - zrobiłem tak jak w tym przepisie i stracił całą moc - jestem zły że trafiłem na tą sronę !
  • ~jkm
    (2013-01-06 16:34)
    ja z 250 g obranego już chrzanu zrobiłam dwa słoiczki (300ml) chrzanu :) więc z 1 kg jakby nie liczyć wyjdzie 6 słoiczków :)

Może zainteresować Cię też: