Zrób sama pyszny chrzan na Wielkanoc - sprawdzony przepis!

2014-04-09 15:01 | Aktualizacja: 15:03
Chrzan

Chrzan / Shutterstock)

Jeśli tylko masz dostęp do świeżych bulw chrzanu, możesz w szybki i łatwy sposób sama przygotować ten typowo świąteczny dodatek do dań. Oto nasz przepis na chrzan.




Sprawdzony przepis na chrzan

Składniki:

- bulwy chrzanu - najlepiej jednoroczne (ich liczba zależy od tego, ile chrzanu chcemy otrzymać; średnio z około 1 kg bulw można przygotować 3 - 4 małe słoiczki chrzanu),

- ocet winny lub kwasek cytrynowy,

- sól, cukier.

Przygotowanie

Oczyszczony i obrany chrzan należy zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Niektórzy polecają, aby użyć do tego celu malaksera, ale doświadczone gospodynie domowe twierdzą, że tylko starcie bulw na drobnej tarce gwarantuje właściwą konsystencję masy. 

Po starciu chrzan należy umieścić w sitku i sparzyć go wrzątkiem. Gorąca woda nie powinna długo pozostawać w naczyniu, w którym jest chrzan, dlatego najlepiej wykonywać tę czynność, używając właśnie sitka. Wrzątek ma po prostu przelecieć przez chrzanową masę.

Tak przygotowany chrzan należy doprawić do smaku mieszanką octu winnego (lub kwasku cytrynowego) z solą i cukrem. Całość dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do słoiczków.

Gotowy chrzan można przechowywać w lodówce do 3 -  4 tygodni.

>>> CZYTAJ RÓWNIEŻ: Odświętne sposoby na białą kiełbasę - przepisy!






Źródło: dziennik.pl
Wypowiedzi: 10
  • ~wedan2014-04-18 21:59

    Ja ścieram do miseczki z sokiem z cytryny (dla żony przelewam wrzątkiem na sitku). Rozcieram żółtka z ugotowanych jajek , dodaję sól ,cukier , śmietanę i chrzan to wszystko rozcieram , drobię białka i mieszam delikatnie z resztą - nie wiem tylko jak długo można przechowywać , u mnie pałaszują to do tygodnia

  • ~kucharz amator2014-04-18 20:07

    ...byłbym zapomniał... Warto przed ucieraniem moczyć korzeń chrzanu w zimnej wodzie min. 1 godzinę. Ułatwi to ucieranie.

  • ~kucharz amator2014-04-18 19:43

    Co za problem ucierać korzeń chrzanu na drobnej tarce? Wystarczy przewiewne miejsce i po problemie. No i kto wymyślił przelewanie wrzątkiem? Toż to zbrodnia !!

  • ~Viola2014-04-16 14:46

    chrzan utrzeć na tarce! ?Dobre sobie!
    POWODZENIA!!!
    Ale na katar takie tarcie -jak znalazł :-))Świetna kuracja!

  • ~Stary wirus2014-01-08 05:15

    Jezeli ktos lubi chrzanowe trociny ,moze wyplukac utarty chrzan wrzatkiem.Nalezy zauwazyc iz tracimy" dzieki temu" 80% cennych odzywczych wartosci.Ja cenie ten korzen rowniez za niezwykle wlasnosci alkalizujace szczegolnie w polaczeniu z octem jablkowym.Sprobojcie.Nie wolno poddawac chrzanu zadnym termicznym procesom .Pozdrawiam.
    .

  • ~zły przepis2013-06-29 20:51

    zły przepis

  • ~grrr2013-06-14 15:16

    Po przelaniu wrzątkiem sama woda była ostrzejsza od chrzanu! Zły przepis!

  • ~pawel2013-03-31 13:27

    NIE PRZELEWAJCIE WRZĄTKIEM - zrobiłem tak jak w tym przepisie i stracił całą moc - jestem zły że trafiłem na tą sronę !

  • ~jkm2013-01-06 16:34

    ja z 250 g obranego już chrzanu zrobiłam dwa słoiczki (300ml) chrzanu :) więc z 1 kg jakby nie liczyć wyjdzie 6 słoiczków :)

  • ~sweetie2012-04-16 10:03

    dlaczego ma się przelewać ten cenny chrzan wrzątkiem??? nie wiecie jak dobry jest wymieszany z jabłkiem!!!


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV