Jak zrobić chrzan na Wielkanoc? Sprawdzony PRZEPIS

2015-03-23 13:01 | Aktualizacja: 13:30
Chrzan

Chrzan / Shutterstock)

Jeśli tylko masz dostęp do świeżych bulw chrzanu, możesz w szybki i łatwy sposób sam przygotować ten typowo świąteczny dodatek do dań. Oto nasz przepis na chrzan.

reklama


Sprawdzony przepis na chrzan

Składniki:

- bulwy chrzanu - najlepiej jednoroczne (ich liczba zależy od tego, ile chrzanu chcemy otrzymać; średnio z około 1 kg bulw można przygotować 3 - 4 małe słoiczki chrzanu),

- ocet winny lub kwasek cytrynowy,

- sól, cukier.

Przygotowanie

Oczyszczony i obrany chrzan należy zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Niektórzy polecają, aby użyć do tego celu malaksera, ale doświadczone gospodynie domowe twierdzą, że tylko starcie bulw na drobnej tarce gwarantuje właściwą konsystencję masy. 

Po starciu chrzan należy umieścić w sitku i sparzyć go wrzątkiem. Gorąca woda nie powinna długo pozostawać w naczyniu, w którym jest chrzan, dlatego najlepiej wykonywać tę czynność, używając właśnie sitka. Wrzątek ma po prostu przelecieć przez chrzanową masę.

Tak przygotowany chrzan należy doprawić do smaku mieszanką octu winnego (lub kwasku cytrynowego) z solą i cukrem. Całość dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do słoiczków.

Gotowy chrzan można przechowywać w lodówce do 3-4 tygodni.

>>> CZYTAJ RÓWNIEŻ: Odświętne sposoby na białą kiełbasę - przepisy!

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Zapoznaj się z regulaminem i kup licencję


reklama




Źródło: dziennik.pl
Wypowiedzi: 16
  • ~sweetie2015-04-05 08:53

    dlaczego PARZYĆ??? no i jak najwięcej CUKRY!!!

  • ~greg2015-04-04 16:36

    przelałem wrzątkiem i syf !

  • ~ania2015-04-03 23:02

    przelałam na sitku wrzątkiem i zamiast chrzanu mam trociny. Kto podał ten przepis

  • ~malgosia2015-04-03 19:04

    Zadnego wrzatku!!!
    Do startego na tarce chrzanu dodac wode z octem, troche soli i cukru. Dodaje kwasna smietane _ nabiera ladnego bialego koloru. Jajka siekam drobno i dodaje na koniec do tak przyrzadzonego chrznu. Podobno to jest chrzan po krakowsku.

  • ~elabator2015-03-30 23:35

    a ja nie używam tarki ucierania chrzanu tulko przepuszczam chrzan przez maszynkę do mięsa z oczkami makowymi dwa razy i jest super po zmieszaniu z sokiem z wycisniętej cytryny i odrobiną octu, cukru i soli do smaku

  • ~mamusia2015-03-30 23:17

    Przelewano chrzan polny ostry niesamowicie a i tak palił niemiłosiernie.Teraz chrzan jest hodowlany i oczywiście już "nie ten" jak wiele innych roslinnych "krzyżówek".Dlatego nie wolno go płukać, bo ani smak, ani wartość.I z jajkiem roztartym i odrobiną śmietany.Może stać w lodówce nawet miesiąc.Pozdrawiam.

  • ~wedan2014-04-18 21:59

    Ja ścieram do miseczki z sokiem z cytryny (dla żony przelewam wrzątkiem na sitku). Rozcieram żółtka z ugotowanych jajek , dodaję sól ,cukier , śmietanę i chrzan to wszystko rozcieram , drobię białka i mieszam delikatnie z resztą - nie wiem tylko jak długo można przechowywać , u mnie pałaszują to do tygodnia

  • ~kucharz amator2014-04-18 20:07

    ...byłbym zapomniał... Warto przed ucieraniem moczyć korzeń chrzanu w zimnej wodzie min. 1 godzinę. Ułatwi to ucieranie.

  • ~kucharz amator2014-04-18 19:43

    Co za problem ucierać korzeń chrzanu na drobnej tarce? Wystarczy przewiewne miejsce i po problemie. No i kto wymyślił przelewanie wrzątkiem? Toż to zbrodnia !!

  • ~Viola2014-04-16 14:46

    chrzan utrzeć na tarce! ?Dobre sobie!
    POWODZENIA!!!
    Ale na katar takie tarcie -jak znalazł :-))Świetna kuracja!


reklama

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV