Wielkanocna sałatka z brokułów

Składniki

1 mały brokuł
100g groszku cukrowego (strączki)
2/3 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
1/2 zielonego ogórka
1 awokado
150g kiełków
1/4 szklanki siekanej natki pietruszki
1/4 szklanki siekanych liści mięty
Sok z 2 cytryn
100 ml oliwy z oliwek
3 łyżki mieszanki nasion (np. słonecznik, sezam itp.)
100g sera feta

Przygotowanie

Brokuł pokroić w różyczki i parzyć we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty. Ogórek i awokado pokroić w dużą kostką. Drobno posiekać natkę pietruszko i liście mięty. Sparzyć oba rodzaje groszku wrzątkiem i pozostawić przez 1-2 minuty. Sparzone warzywa odcedzić, zahartować zimna wodą i osuszyć.
Sparzone warzywa wymieszać w misce z ogórkiem, awokado, kiełkami, pietruszką i miętą, polać je sokiem wymieszanym z olejem. Całość posypać pokruszonym serem feta.