Sałatki z jaj nie tylko na Wielkanoc. Przepisy

2014-04-10 12:35 | Aktualizacja: 12:06
Sałatka jajeczna z koperkiem

Sałatka jajeczna z koperkiem / Shutterstock)

Pisanki, święconki i koniec końców za sprawą Wielkanocy zostajesz z solidnym zapasem jaj. Jak je spożytkować w kuchni? Oto pomysł - przepisy na jajeczne sałatki. Proste w przygotowaniu i zdrowe, doskonale sprawdzą się w Wielkanoc i o każdej innej porze roku.




Sałatka z jaj z koperkiem


Składniki:
8 jaj na twardo
1/2 czerwonej cebuli
2 łyżeczki siekanego świeżego koperku
2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu
1 łyżeczka papryki
Sól i pieprz do smaku


Przygotowanie:
Cebulę drobno posiekać. Jajka obrać i pokroić. W dużej misce umieścić jajka, majonez, musztardę, koperek, paprykę, cebulę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą drewnianej łyżki lub widelca.

Pikantna sałatka jajeczna


Składniki:
8 jaj
1/2 białej cebuli średniej wielkości
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka brązowej musztardy
Sól i pieprz 


Przygotowanie:
Ugotować jaja na twardo, drobno posiekać cebulę. Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem cebuli, soli i pieprzu w dużej misce. Dokładnie rozgnieść. Dodać posiekaną cebulę. Na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku.






Źródło: sheknows.com
Wypowiedzi: 4
  • ~ola8222014-04-22 18:08

    Dodałabym jakiejś szynki bez E, albo innego miesa chociażby po to żeby kolorem troszkę to ożywić ;)

  • ~Ha,ha,ha !!!!2013-03-18 16:08

    Ale się wysilili na sałatkę!!! Ha,ha,ha !!! Antytalenty jakieś.

  • ~Pol2013-03-18 14:33

    AŻ 2 przepisy?! Wow!

  • ~lil2012-03-29 18:56

    dorzucam jeszcze swoją :)
    Marmurkowe jaja przepiórcze na sałatce z fasolki szparagowej

    Składniki:
    20 szt. jaj przepiórczych, 800 g fasolki szparagowej, 2 puszki tuńczyka, 120 g pomidorów koktajlowych, 1 świeży ogórek, 1 cebula, 30 ml oliwy z oliwek, 10 ml octu balsamicznego, sól, pieprz, 2 łyżeczki Herbaty czarnej liściastej Irving Daily Superior

    Jaja ugotować w wodzie z herbatą i solą. Następnie pokruszyć skorupkę ale jej nie zdejmować. Włożyć jajka znów do wody z herbatą, ale już nie gotować. Fasolkę ugotować w wodzie z solą i cukrem. Odcedzić, dodać tuńczyka w kawałkach, pomidory, plastry ogórka i cebuli. Dodać obrane jaja, obficie skropić oliwą i octem balsamicznym.


Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut.
Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów.

Widzisz naruszenie regulaminu? Zgłoś je!
Prognoza pogody i program TV