Miękkie masło zagnieć z cukrem, mąką, żółtkami i solą na plastyczną masę. Schłodź ciasto w lodówce, jednak nie za mocno, by masło nie stwardniało zupełnie. Rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy i wycinaj foremkami dowolne kształty ciastek. Piecz 10-12 minut w temperaturze 180 st.

Z cukru pudru i soku z cytryny przygotuj lukier. Na każde dwie łyżki cukru dodaj pół łyżki soku. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru, jeśli za gęsty - soku z cytryny. Zabarw lukier na dowolne kolory używając barwników do jaj (wystarczy szczypta, aby lukier się zabarwił).

Jeśli chcesz, wykorzystaj gotowe lukry, które są dostępne w sklepach. Ozdabiaj ciasteczka według własnej fantazji. Do wiosennych dekoracji świetnie nadają się kolorowe posypki i gotowe, cukrowe ozdoby. Do rysowania kolorowych wzorów najlepiej używać wykałaczek. Smacznej zabawy!