kilogram mąki

kostka margaryny

1,5 szklanki cukru

8 żółtek

Reklama

mała kostka drożdży (10 dkg)

Reklama

ok. pół szklanki mleka

rodzynki (garść lub dwie - według uznania)

Drożdże, odrobinę cukru i łyżkę mąki rozprowadź w części letniego mleka. Odstaw, aż drożdże wyrosną. W misce utrzyj żółtka z cukrem. Utarta masa musi być puszysta. Dodaj do niej mąkę, resztę letniego mleka i wyrośnięte drożdże. Długo wyrabiaj ciasto rękami. Margarynę rozpuść w rondelku i po przestudzeniu wlej do ciasta i dalej wyrabiaj. Na koniec dodaj namoczone wcześniej w wodzie rodzynki, teraz osuszone i obtoczone w mące. Wyrabiaj jeszcze przez chwilę i przełóż do dużej formy. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz ok. pół godziny w temperaturze 170 - 180 st. C. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Emilia Miaskowska ze zwycięskiej grupy z zespołu "Stawianki" zdradza, że sekret udanego ciasta tkwi w długim wyrabianiu. "Po prostu trzeba w to włożyć serce. Wyrabiać ręcznie, aż ciasto zacznie odklejać się od rąk. To naprawdę prosty przepis" - przekonuje gospodyni. Mieszkanki Stawna zapewniają, że do ciasta nie trzeba dodawać żadnych dodatkowych aromatów. "Baba pachnie drożdżami, dobrymi wiejskimi jajami i słodkimi rodzynkami. To wystarczy. Dowód? W końcu zdobyła pierwsze miejsce!" - dodaje pani Miaskowska.

Baba upieczona wg podanych proporcji odpowiada dwóm blachom ciasta. Jeśli chcesz zrobić mniejszą, weź połowę każdego ze składników.