WIELKANOCNA SZYNKA WIEDEŃSKA 

Składniki:

Mięso: 1 szynka wieprzowa peklowana lub surowa (ok. 2,5 kg), pęczek włoszczyzny, butelka białego austriackiego wina (może być np. Grüner Veltliner), ziele angielskie, liść laurowy, czarny pieprz

Ciasto: 50 dag mąki żytniej, woda (do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta), sól do smaku

Dodatki: 20 dag musztardy miodowej, 20 dag chrzanu (startego i wymieszanego ze śmietaną i cytryną)

Sposób przygotowania:

Szynkę gotuj półtorej godziny na wolnym ogniu w wodzie z włoszczyzną i winem. Ostudź, usuń skórę i nadmiar tłuszczu. Tak przygotowaną szynkę obłóż wcześniej wyrobionym ciastem z mąki żytniej, soli i wody i włóż na 60 minut do pieca rozgrzanego do temperatury 140°C.

Pieczone w skorupce mięso nie wysycha, jest mięciutkie i delikatne. Szynki wiedeńskiej nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole w żadnym austriackim domu. Podaje się ją na ciepło ze śmietankowym chrzanem i miodową musztardą.