1. Jajka. Na świątecznym stole muszą znaleźć się te najlepsze. Nawet jeśli na co dzień nie każdego stać na kupienie ekologicznych jaj po 1,20 za sztukę, to z okazji Wielkiej Nocy warto pokusić się o taki wydatek. Takie jaja smakują wybornie nawet wtedy, gdy jedynym dodatkiem do nich będzie szczypta soli.

2. Żurek. Tradycyjna zupa przyrządzana na zakwasie z mąki żytniej. Pachnąca czosnkiem i majerankiem. Najlepiej zrobić ją na wywarze z gotowania białej kiełbasy.

3. Biała kiełbasa. Może być w żurku, może być podana solo lub fantazyjnie na kolorowych liściach różnych sałat, z zestawem musztard, chrzanem i ćwikłą.

4. Chrzan i ćwikła. Najlepiej własnoręcznie przyrządzone ze startego świeżo korzenia chrzanu. Podkreślą smak wędlin, jaj i białej kiełbasy.

5. Pieczone mięso. Idealna będzie wieprzowa szynka z kością lub schab, najlepiej zamarynowane w przyprawach co najmniej na dwa dni przed pieczeniem.

6. Domowy pasztet. Drobiowy, wieprzowy, cielęcy, z dodatkiem grzybów lub warzyw. Własnoręcznie przyrządzony pobije na głowę wyszukane pasztety kupione w delikatesach.

7. Wiosenna sałatka. Może być tradycyjna - jarzynowa z majonezem - albo lekka, pełna nowalijek, zielonej sałaty, kiełków i samodzielnie wyhodowanej rzeżuchy.

8. Mazurek. Tradycyjne ciasto pieczone tylko na czas świąt. Dobry mazurek musi być nieprzyzwoicie słodki i bogato ozdobiony kolorowym lukrem.

9. Drożdżowa baba. Wielka, pachnąca, puszysta. Bez niej nie ma Wielkiej Nocy.

10. Słodki baranek. Choćby cukrowy, kupiony w osiedlowym sklepiku. Dla ambitnych własnoręcznie upieczony w specjalnej formie, wykorzystywanej tylko raz w roku.