Jajka faszerowane na ciepło

Składniki:

8-10 jajek
pęczek szczypiorku
pęczek natki
1/2 pęczka koperku
tłuszcz do smażenia
bułka tarta
sól
pieprz
łyżka masła

1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i przeciąć wzdłuż ostrym nożem tak, by nie uszkodzić skorupki. Wyjąć jajka ze skorupki, drobno pokroić, dodać posiekaną zieleninę i masło. Doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać, aby powstała dosyć zwięzła pasta (prawie taka, jak do kanapek).

2. Uzyskaną pastą z jajek napełnić wydrążone skorupki w taki sposób, aby trochę masy wystawało ponad brzegi. Łódeczki panierować (tylko od strony nadzienia) w bułce tartej. Następnie smażyć jajka na gorącym tłuszczu aż do momentu, gdy się pięknie zrumienią.

Łódeczki z szynki parmeńskiej

Składniki:

6 plastrów szynki parmeńskiej
mielona czerwona
słodka papryka
6 jaj przepiórczych
rukola
tymianek
olej

1. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju plastry szynki parmeńskiej, aż do chwili, gdy się powyginają. Następnie spiąć plastry wykałaczką w taki sposób, aby powstały łódeczki.

2. Do każdej łódeczki wykonanej z szynki wbić jajko przepiórcze, następnie smażyć je chwilę pod przykryciem.

3. Zawartość łódeczki oprószyć czerwoną słodką papryką, po czym dodać drobne listki tymianku (większe posiekać). Usunąć wykałaczki.

4. Łódeczki najlepiej podawać ze świeżą rukolą, lecz można także zastąpić ją sałatą karbowaną lub lodową.

Jajka gotowane w herbacie

Składniki:

8 jajek przepiórczych
4 jajka kurze
herbata
4 gałązki trawy cytrynowej

Na sos:

łyżeczka sosu sojowego
papryczka chili
4 łyżki majonezu
sałata lub rukola
zielony pieprz marynowany

1. Jajka ugotować na miękko. Schłodzić, ostrożnie rozbić skorupkę, tak by była popękana na całej powierzchni.

2. Zaparzyć w garnku mocną herbatę. Włożyć do niej jajka na 30 min. Doprowadzić do wrzenia, gotować jajka 3-4 min. Ostudzić, obrać ze skorupek.

3. Jajka kurze i przepiórcze ostrożnie nadziewać na wykałaczki z trawy cytrynowej (można pomagać sobie wykałaczką wbitą w gałązkę trawy lub wykorzystać patyczki do szaszłyków). Układać w miseczce wyłożonej sałatą lub rukolą.

4. Majonez wymieszać z sosem sojowym, drobno pokrojoną papryczką chili oraz posiekanymi ziarnami zielonego pieprzu. Sos przełożyć do miseczki i podawać do jajek.

Jajka z kolorowymi pastami

Składniki:

20 dag masła
5 dag twarożku
2 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany
9 jajek

Na pastę z kukurydzą:

łyżka keczupu
łyżka kukurydzy z puszki
sól czosnkowa
słodka papryka
pieprz
3 plasterki szynki

Na pastę z ogórkiem:

2 łyżki szczypiorku lub koperku
2 rzodkiewki
4 plasterki ogórka
sól
biały pieprz

Na pastę z sardynką:

1-2 łyżeczki sardynek
3 gałązki natki
łyżeczka chrzanu
cukier
sól
pieprz

1. Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, ostrożnie wyjąć żółtka. Żółtka przetrzeć przez sitko lub zemleć, dodać śmietanę, masło, majonez i twarożek. Utrzeć na gładki krem.

2. Tak przyrządzony krem podstawowy podzielić na 3 części i każdą z nich wzbogacić posiekanymi i roztartymi na gładką masę dodatkami. Powstałymi z tych połączeń pastami faszerować połówki jajek. Podawać na zimno.