Wielkanocna zupa marchwiowa z kluseczkami

W Niemczech jednym z najważniejszych symboli świątecznych jest zajączek wielkanocny. A jak zajączek miałby obejść się bez marchwi? Może nawet liczyć na specjalną zupę!

Składniki (dla czterech osób):

Zupa:

400 gram marchwi
250 gram ziemniaków
1 mała cebula
sok z połowy cytryny
700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
250 ml białego wina
50 gram masła
125 ml śmietany
cukier, sól, pieprz
świeży szczypiorek

Kluseczki:

2009 gram białego sera
1 małe jajko
50 gram bułki tartej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Obierz i pokrój marchew i ziemniaki. Podgrzej warzywa na maśle (przez kilka minut), dodaj sok z cytryny., wino, bulion i cukier, gotuj przez 25 minut. Dodaj śmietanę, zmiksuj w blenderze. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

Wymieszaj ser z jajkiem, bułką tartą. Formuj kluseczki łyżeczką do herbaty, wrzucaj na gotującą się wodę. Gotuj około 3 minut, odcedź i dodaj do zupy. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem.

Słodki baranek wielkanocny

To jedna z popularniejszych niemieckich potraw wielkanocnych. Nie chodzi tu jednak o baraninę, a o pyszne słodkości. To po prostu ciasto w kształcie baranka. Do jego wykonania niezbędna jest odpowiednia foremka, ale jest ona coraz łatwiej dostępna w Polsce. Barankowe ciasto jest u nas mało znane, ale za to jak bardzo świąteczne!

Składniki

125 gram margaryny
125 gram cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
50 gram wiórek kokosowych
3 małe jajka
100 gram mąki pszennej
cytrynowy zapach do ciasta
bułka tarta
cukier puder

Formę wysmaruj margaryną i posyp bułką tartą, wiórkami kokosowymi. Zmiksuj margarynę robotem kuchennym, tak, by stała się puszysta. Stopniowo dodawaj cukier, cukier waniliowy i sól. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj kilka kropli zapachu cytrynowego. Osobno ubij jajka, przesiej mąkę, dodaj składniki do masy.

Ciasto umieść w foremce i posyp wiórkami kokosowymi. wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 - 200 stopni, piecz przez 40 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, następnie delikatnie wyjmij z foremki. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.