A oto kilka przepisów:

COLOMBA DI PASQUA (Gołąbek Wielkanocny)

Składniki: 60 g drożdży, 150 g cukru, 500 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 4 żółtka, 150 g margaryny, 150 ml wody, 1/2 pomarańczy, utarta skórka pomarańczowa, 2 łyżki soku, 100 g pokrojonej skórki pomarańczowej, 1/2 opakowania cukru waniliowego, konfitury brzoskwiniowe do dekoracji

Drożdże utrzyj z 2 łyżeczkami cukru. Wymieszaj mąkę i sól i dodaj rozpuszczone w cukrze drożdże oraz pozostałe składniki. Zagnieć gładkie ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość. Podziel całość na pół i uformuj dwa podłużne owale. Z jednej części uformuj głowę i ogon gołębia, z drugiej części skrzydła, które poprzecznie należy przymocować do tułowia.

Dookoła ułóż sztywne paski folii aluminiowej, które zapobiegną zniekształceniu formy gołębia. Pozostaw na 30 min, a następnie piecz ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Gorące ciasto udekoruj konfiturami, ewentualnie kandyzowanymi owocami.

WIELKANOCNE BABECZKI

Ciasto: 250 gram mąki, szczypta soli, 2 łyżki cukru, Skórka z jednej cytryny, 125 gram masła, 1 jako, 1 - 2 łyżki tłustej śmietany

Nadzienie: szklanka śmietany, szklanka mleka, 100 gram rodzynek, 3 łyżki kaszy manny, 3 łyżki cukru, 3 żółtka, skórka z połowy cytryny, 100 gram rozdrobnionych migdałów, cukier puder do dekoracji, masło do foremek

Wymieszaj mąkę, cukier, skórkę cytrynową, szczyptę soli. Dodaj masło i wymieszaj tak, by powstała jednolita masa. Dodaj jaka i margarynę. Zawiń ciasto w folię i na 30 minut wstaw do lodówki. Posyp ciasto mąką, następnie wytnij z niego 12 krążków o średnicy 11 - 12 centymetrów. Dokładnie wysmaruj foremki do babeczek masłem i wstaw je na 20minut do lodówki.

Nadzienie: podgrzej śmietanę, mleko i rodzynki. Dodaj mannę, podgrzewaj przez 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia, mieszając od czasu do czasu. Dodaj cukier, żółtka, skórkę cytrynową i migdały. Dodaj ubite białko. Wypełnij babeczki nadzieniem. Wstaw je do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, piecz przez 20 - 25 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Posyp babeczki cukrem pudrem.

BERNEŃSKIE CIASTO WIELKANOCNE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM

Ciasto: 125 g ryżu, 750 ml mleka, 60 g masła, 125 g mielonych migdałów, 1 cytryna, 120 g cukru, 60 g rodzynek, 4 żółtka, 4 białka, 1 szczypta soli, Kirschwasser (wódka wiśniowa), 150 g ciasta francuskiego, masło do wysmarowania formy, mąka do posypania, cukier puder,

Sos truskawkowy: 200 g truskawek, 2 łyżki wody, 20 g cukru pudru, 2 ml Kirschwasser

Na patelni zagotuj wodę, lekko posól, dodaj ryż i gotuj do miękkości. Zagotuj mleko, wymieszaj z ryżem i masłem i gotuj na małym ogniu aż powstanie jednolita masa. Powstałą masę odstaw do wystygnięcia. Zetrzyj skórkę z cytryny. Cukier, rodzynki, migdały i cytrynę dodaj do ryżu i dobrze wymieszaj. Mieszając przez cały czas dodawaj żółtka i parę kropli kirschwasser, a następnie wystudź. Białka posól, ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą ryżową.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wysmaruj masłem okrągłą formę do pieczenia i posyp mąką. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 3 mm, wyklej nim formę i ponakłuwaj widelcem. Masę ryżową równomiernie rozprowadź na cieście. Piecz 50-60 min. Ostudź i posyp cukrem pudrem. Truskawki opłucz, usuń szypułki i zmiksuj z 2 łyżkami wody. Przetrzyj przez sitko, dodaj cukier puder i kirschwasser. Na połowę talerza wylej sos, obok połóż kawałek ciasta.